
Napisz do nas:
Zadzwoń:
- TEL: +48 22 266 84 98
- pon - pt - 08.00-17.00
Adres:
- ul. Łopuszańska 36,
02-220 Warszawa
Zapraszamy do współpracy apteki, sklepy zielarsko-medyczne, ekologiczne i inne zajmujące się zdrową żywnością.

30x Miód Manuka MGO™ 100+ Nektarowy 50 g (nawet do 179,7 mg/kg MGO)
Opis
Etykieta
MIÓD NEKTAROWY MANUKA MGO™ 100+ (nawet do 179,7 mg/kg MGO)
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 100 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).
Certyfikat MGO™ podaje gwarantowaną ilość methylglyoxalu, rzeczywista zawartość może być wyższa, czego dowodzą wyniki badań.
W październiku 2018 roku firma Propharma po raz kolejny na własną rękę zleciła badania zawartości methylglyoxalu (MGO) w swoich miodach. W niezależnym laboratorium, podobnie jak w 2016 roku, potwierdzono, że ilość methylglyoxalu w słoiczku jest znacznie wyższa niż podaje producent na opakowaniu. Różnice między deklarowaną, a faktyczną zawartością MGO przedstawia poniższa tabelka.
Tabela przedstawiająca wyniki badań zawartości methylglyoxalu przeprowadzonych w 2018 roku:
Gwarantowana zawartość MGO™ |
Rzeczywista zawartość MGO™ |
100+ |
179,7 mg/kg |
250+ |
381,8 mg/kg |
400+ |
608,1 mg/kg |
550+ |
770,5 mg/kg |
Składniki: miód z krzewu Manuka 100%
Wartość odżywcza | w 100 g | w 15 g* |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1400 kJ / 334,4 kcal | 210 kJ / 50,2 kcal |
Tłuszcz | 0 g | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 82,1 g | 12,3 g |
w tym cukry | 82,1 g | 12,3 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 0,3 g | 0,05 g |
Sól | 0,04 g | 0,01 g |
Methylglyoxal | >10 mg | >1,5 mg |
*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajdują się ok 3 porcje.
Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 100+ (nawet do 179,7 mg/kg MGO)
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.
Masa netto: 50 g
Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia
Kraj produkcji: Nowa Zelandia
Więcej informacji o miodzie Manuka
Naukowo potwierdzone ilości MGO™
Przez długi czas charakterystyka miodu Manuka była rozpoznawana i mierzona z wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach, a prawdziwe źródło wyjątkowości miodu Manuka pozostawało nieznane przez niemal 15 lat. Dopiero w 2008 r. grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym dzisiaj możemy badać jakość miodu Manuka z prawdziwie naukową precyzją.
„Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za unikatowe właściwości miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal.” - Prof. Thomas Henle, Politechnika Drezdeńska, 2008
(zgłoszone do czasopisma Molecular Nutrition and Food Research, w styczniu 2008 roku: oryginalny tekst w języku angielskim, rozmowa z prof. Henle w języku polskim)
Te same badania naukowe wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg.
Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).
Produkt | Methylglyoxal, mg/kg |
Miód Manuka | 30-800+ |
Inne miody | 0-10 |
Inne produkty żywnościowe | 0-50 |
Więcej informacji o miodzie Manuka:
