
Napisz do nas:
Zadzwoń:
- TEL: +48 22 266 84 98
- pon - pt - 08.00-17.00
Adres:
- ul. Łopuszańska 36,
02-220 Warszawa
Zapraszamy do współpracy apteki, sklepy zielarsko-medyczne, ekologiczne i inne zajmujące się zdrową żywnością.
Olej Rzepakowy do Smażenia Dr Gaja, zimnotłoczony, nierafinowany 500 ml
Opis
Olej Rzepakowy Dr Gaja jest tłoczony na zimno, nierafinowany, idealny DO SMAŻENIA
- został uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno zarodków rzepaku, z odmian bogatych w jednonienasycone kwasy tłuszczowe - głównie kwas oleinowy.
- posiada wysoką temperaturę punktu dymienia, co sprawia, że idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania.
- jest nierafinowany (nieoczyszczony), dzięki czemu zachowuje naturalne wartości odżywcze surowców.
- odpowiednio dobrany surowiec sprawia, że olej posiada delikatny smak i aromat rzepaku, który nie wpływa na smak smażonych i pieczonych potraw.
Co warto wiedzieć o rzepaku?
- Rzepak to jedna z najważniejszych roślin uprawnych w Polsce. Jest kojarzony z malowniczym pejzażem żółtych kwiatów.
- Prawdopodobnie jest mieszańcem kapusty warzywnej (Brassica oleracea) i kapusty właściwej (Brassica rapa).
- Indianie już 3000 lat p.n.e. przetwarzali go na olej.
- Olej rzepakowy jest nazywany „oliwą północy” ze względu na skład zbliżony do oliwy z oliwek. Jest to źródło witaminy E, zawiera jej 30 mg na 100 ml oleju.
Zastosowanie
Olej rzepakowy Dr Gaja idealnie nadaje się do smażenia mięsa, warzyw, frytek. Można używać go do pieczenia oraz gotowania potraw w wysokiej temperaturze do 200 °C. Ponadto olej można stosować również w zimnej kuchni np. jako dodatek do sałatek, dressingów, sosów.
Olej Rzepakowy Dr Gaja, tłoczony na zimno, nierafinowany
Składniki: olej z zarodków rzepaku 100 %
Wartości odżywcze | w 100 ml |
---|---|
Wartość energetyczna | 3128 kJ/828 kcal |
Tłuszcz | 92 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 5 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 72 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 14 g |
Węglowodany | 0 g |
w tym cukry | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla dzieci. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć
w ciągu 30 dni od otwarcia. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Olej staje się mętny
w temperaturze poniżej 15 °C, jest to proces naturalny.
Kraj pochodzenia rzepaku: Niemcy
Kraj produkcji: Polska
Objętość netto: 500 ml
