Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
ZOSTAŃ PARTNEREM PROPHARMA

Napisz do nas:

  • email:
  • wypełnij formularz kontaktowy

Zadzwoń:

  • TEL: +48 22 266 84 98
  • pon - pt - 08.00-17.00

Adres:

  • ul. Łopuszańska 36,
    02-220 Warszawa

Zapraszamy do współpracy apteki, sklepy zielarsko-medyczne, ekologiczne i inne zajmujące się zdrową żywnością.

slona-iwona-sol-niskosodowa-250g.jpg
  • promocja

Słona Iwona Sól Niskosodowa 250 g POTAS JOD MAGNEZ

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Producent: Propharma
Kod produktu: SOLIWONA250
ilość szt.

Opis

 

Produkt z terminem przydatności do 11.2020 r.

Czym jest Słona Iwona?

Słona Iwona to sól stołowa o obniżonej zawartości sodu. Zawiera ok. 28% mniej sodu niż zwykła sól kuchenna. Jest wzbogacona o składniki mineralne takie jak potas, jod oraz magnez. Doskonale uzupełni każdą kuchenną solniczkę!

Spożycie soli wg Światowej organizacji zdrowia

Światowa Organizacja Zdrowia WHO (ang. World Health Organization) zaleca spożycie soli do 5 g dziennie (zawartość sodu: 2 g). Dzięki obniżeniu zawartości sodu, Słona Iwona może być spożywana w ilości 7 g dziennie. Ograniczenie spożycia sodu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Słona Iwona zawiera minerały, które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka:
• POTAS pomaga m.in. w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi,
• JOD pomaga m.in. w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych.

Zalety Słonej Iwony:

  • jest źródłem potasu i jodu, zawiera magnez
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
  • smakuje i wygląda jak tradycyjna sól
  • nie pozostawia obcego posmaku
  • nie zawiera środków przeciwzbrylających

Słona Iwona a sól kuchenna

W odróżnieniu od soli kuchennej, Słona Iwona zawiera przede wszystkim mniejszą ilość sodu, dzięki czemu można spożyć jej nieco więcej zgodnie z zaleceniami WHO (Światowej Organizacji Zdrowia).

  Sól Słona Iwona Sól kuchenna
Ilość sodu w 100 g 29 g 40 g
Ilość sodu w 5 g (1 łyżeczka) 1,4 g 2 g
Dzienne spożycie soli zalecane przez WHO 7 g 5 g

Jakie ma zastosowanie?

Słoną Iwonę można stosować jako zamiennik soli kuchennej w dowolny sposób. Do gotowania, solenia potraw, sałatek, kanapek oraz do wypieku pieczywa.

Słona Iwona - sól stołowa o obniżonej zawartości sodu, jodowana

Składniki: chlorek sodu 74%, chlorek potasu, węglan magnezu, jodek potasu

Składniki mineralne w 100 g w 7 g*
Potas 12500 mg (625% RWS**) 875 mg (44 %RWS**)
Jod 2100 µg (1400 % RWS**) 147 µg (98% RWS**)
Magnez 360 mg (96% RWS**) 25 mg (7% RWS**)

*dzienna referencyjna wartość spożycia dla osoby dorosłej.
**zalecane spożycie „Słonej Iwony” przez WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) ze względu na zawartość sodu. Opakowanie zawiera ok. 143 porcje.
Masa netto: 250 g
Przechowywanie: w suchym i zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej i w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Chronić przed wilgocią.
Kraj produkcji: Polska

Bestsellery
Sprawdź co najczęściej wybierają inni klienci
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl