Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
ZOSTAŃ PARTNEREM PROPHARMA

Napisz do nas:

  • email:
  • wypełnij formularz kontaktowy

Zadzwoń:

  • TEL: +48 22 266 84 98
  • pon - pt - 08.00-17.00

Adres:

  • ul. Łopuszańska 36,
    02-220 Warszawa

Zapraszamy do współpracy apteki, sklepy zielarsko-medyczne, ekologiczne i inne zajmujące się zdrową żywnością.

Sól himalajska różowa, drobna Dr Gaja, 500 g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Producent: Dr Gaja
Kod produktu: DRGSOL500
ilość szt.

Opis

SÓL KIEDYŚ

W starożytności sól była niezwykle wartościowym towarem, często dostępna tylko wśród najbogatszych, najzamożniejszych sfer. 

Po łacinie sól to sal, natomiast z innego łacińskiego słowa - salarium utworzono angielski wyraz salary, oznaczający wynagrodzenie, pensję. Być może  również dlatego, że sól wykorzystywana była jako cenny środek płatniczy w handlu. 

Pierwszym spożywczym zastosowaniem soli było naturalne konserwowanie żywności nietrwałej tj. mięso, ryby. Dzięki czemu można było przechowywać zapasy pożywienia przez dłuższy okres czasu bez obawy, że żywność się zepsuje.

SÓL DZIŚ

Obecnie w kuchni najczęściej spotykana sól to sól kuchenna, poddawana procesowi oczyszczania, przez co pozbawiona jest cennych makro- i mikroelementów. 

Sól himalajska to najszlachetniejsza odmiana soli, o jasnoróżowej do ciemnoczerwonej barwie. 
Jest pozyskiwana ręcznie z jaskiń ukrytych we wschodnich Himalajach, na terenie Pakistanu, gdzie miliony lat temu znajdował się ocean. Na skutek osuszenia tych terenów, rozległe złoża tego cennego surowca odłożyły się w głębiach ziemi, a obecnie są wydobywane nieskażone i nieprzetworzone. 



Sól himalajska stanowi świetny zamiennik tradycyjnej soli kuchennej. Obok pieprzu to jedna z podstawowych przypraw używanych w każdej kuchni. Nadaje wyraźny, słony smak i aromat potrawom, a także uwydatnia ich barwę.

Sól himalajska różowa, drobna Dr Gaja to: 
- sól SPOŻYWCZA – do celów konsumpcyjnych, zamiennik tradycyjnej soli kuchennej, 
- sól KAMIENNA – wydobywana ręcznie z ziemi w postaci brył, bloków i kamieni, 
- sól NIEJODOWANA – nie jest poddawana procesowi jodowania (dodawania jodu), zawiera naturalnie występujące minerały.

Sól himalajska różowa, drobna Dr Gaja

Składniki: sól himalajska 100%
Masa netto: 500 g
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Kraj pochodzenia soli: Pakistan

Bestsellery
Sprawdź co najczęściej wybierają inni klienci
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl