
Napisz do nas:
Zadzwoń:
- TEL: +48 22 266 84 98
- pon - pt - 08.00-17.00
Adres:
- ul. Trzcinowa 27,
02-446 Warszawa
Zapraszamy do współpracy apteki, sklepy zielarsko-medyczne, ekologiczne i inne zajmujące się zdrową żywnością.

Miód Nektarowy Manuka MGO™ 100+ w saszetce 5 g 12 szt (nawet do 179,7 mg/kg MGO)
Opis
Opis
Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.
Miód Manuka MGO 100+ zamknięty w wygodnych do zabrania saszetkach. Praktyczny dla osób żyjących w biegu, chcących mieć swój ulubiony miód zawsze pod ręką.
Etykieta
Miód Nektarowy Manuka MGO 100+ w saszetce 5 g 12 szt (nawet do 179,7 mg/kg MGO)
Składniki: miód z krzewu Manuka 100%.
Miód zawiera methylglyoxal w ilości 100 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach manuka).
Certyfikat MGO™ podaje gwarantowaną ilość methylglyoxalu, rzeczywista zawartość może być wyższa, czego dowodzą wyniki badań.
W październiku 2018 roku firma Propharma po raz kolejny na własną rękę zleciła badania zawartości methylglyoxalu (MGO) w swoich miodach. W niezależnym laboratorium, podobnie jak w 2016 roku, potwierdzono, że ilość methylglyoxalu w słoiczku jest znacznie wyższa niż podaje producent na opakowaniu. Różnice między deklarowaną, a faktyczną zawartością MGO przedstawia poniższa tabelka.
Tabela przedstawiająca wyniki badań zawartości methylglyoxalu przeprowadzonych w 2018 roku:
Gwarantowana zawartość MGO™ |
Rzeczywista zawartość MGO™ |
100+ |
179,7 mg/kg |
250+ |
381,8 mg/kg |
400+ |
608,1 mg/kg |
550+ |
770,5 mg/kg |
Sposób użycia: przełam saszetkę w połowie i wyciśnij miód.
Sposób przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej, poniżej 25°C.
Miód Nektarowy Manuka MGO™ 100+ w saszetkach (nawet do 179,7 mg/kg MGO) | ||
Wartość odżywcza | w 100 g | w 5 g |
Wartość energetyczna | 1400 kJ/ 335 kcal | 70 kJ/ 17 kcal |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g 0 g |
0 g 0 g |
Węglowodany - w tym cukry |
82,1 g 82,1 g |
4,1 g 4,1 g |
Białko | 0,3 g | 0,02 g |
Sól | Zawiera znikome ilości |
Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia.
Bezpośredni importer i dystrybutor: Propharma Sp. z o.o.
Masa netto: 60 g (12 saszetek)
Więcej informacji o miodzie Manuka
Naukowo potwierdzone ilości MGO™
Przez długi czas charakterystyka miodu Manuka była rozpoznawana i mierzona z wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach, a prawdziwe źródło wyjątkowości miodu Manuka pozostawało nieznane przez niemal 15 lat. Dopiero w 2008 r. grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym dzisiaj możemy badać jakość miodu Manuka z prawdziwie naukową precyzją.
Te same badania naukowe wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg.
Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).
Produkt |
|
Miód Manuka |
30-800+ |
Inne miody |
0-10 |
Inne produkty żywnościowe |
0-50 |
Więcej informacji o miodzie Manuka:
- Methylglyoxal i inne źródła aktywności miodu
- Gwarancje jakości