Dbając o najwyższą jakość oferowanych przez Propharma Miodów Manuka poddajemy je szczegółowym badaniom i kontroli w niezależnych laboratoriach.
Ostatnie przeprowadzone badania próbek miodów MGO 400+ oraz MGO 550+ wykazały, że zawartość HMF oraz liczba diastazowa w badanych próbkach miodu jest zgodna z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zawartość HMF - 5-hydroksymetylofurfual jest związkiem chemicznym powstającym w miodzie z glukozy pod wpływem temperatury, kwasów i czasu. Zawartość HMF w miodzie nie może przekraczać 40 mg/kg. Zawartość HMF rośnie w miodzie długo przechowywanym i podgrzewanym w zbyt wysokie temperaturze.
Liczba diastazowa - określa tzw. aktywność enzymatyczną miodu (zawartość żywych enzymów pochodzących głównie z organizmu pszczół: amylaza, inwertaza i inne). Przepisy określają liczbę diastazowa na minimum 8.Niska liczba diastozowa mówi nam o przegrzaniu lub zafałszowaniu miodu np. syropem fruktozowo-glukozowym.
Nasz miód jest miodem wysokiej jakości.
Na Państwa życzenie przedstawimy sprawozdanie z badań ze szczegółowymi wynikami.